marți, 22 ianuarie 2013

SFATUL PREVENTIV AL POLIŢISTULUI SIBIAN: NU VĂ LUPTAŢI CU ATACATORUL, DAŢI-I BUNURILE SOLICITATE!

Două poliţiste din cadrul compartimentului de prevenire al IPJ Sibiu au fost prezente marţi la prânz, la Mediaş, pentru o discuţie cu liceeni din oraş pe tema furtului din locuinţe. Ulterior tema dezbaterii a fost extinsă, ea incluzând violenţa verbală şi fizică înregistrate în unităţile de alimentaţie publică (baruri, cluburi, discoteci), consumul de etnobotanice, precum şi riscurile la care se expun cei care utilizează reţelele de socializare fără discernământ, ori fără o minimă protecţie personală. Cu toate au fost exemplificate prin cazuri concrete înregistrate în Sibiu şi Bucureşti. Când a venit vorba despre infracţiunea de tâlhărie şi despre potenţialele victime, ofiţerul de poliţie a sfătuit asistenţa să nu se "lupte niciodată cu atacatorul ci să-i dea acestuia, necondiţionat bunurile solicitate. Trebuie ştiut că astfel de atacuri nu sunt întâmplătoare, ele de regulă sunt premeditate de către un grup de 2-3 indivizi, deci e total contraindicată o înfruntare a agresorului".
În legătură cu furturile din locuinţe, prevenţia impune folosirea de încuietori personalizate la uşile de la intrare "întrucât cele clasice, care utilizează cam aceleaşi tipuri de chei, pot fi uşor sparte prin pulverizarea în prealabil, de către infractori a spray-urilor cu azot". La final, întreg eşafodajul poliţiştilor legat de implicarea şi promptitudinea în rezolvarea cazurilor de către oamenii în uniformă a fost spulberat de către o liceeană care a prezentat cazul tatălui său care atunci când a sunat la poliţie pentru a semnala un act de violenţă comis în stradă şi la care a fost martor, i s-a replicat de la celălalt capăt al firului că "dacă nu sunteţi dumneavoastră victima, pentru ce sunaţi la poliţie?"

Un comentariu:

  1. sa le puna gps ,ca sa stie citi km.fac pe traseu,inclusiv pedestri.au si masinile de gunoi.ei pun o masina capcana si o pazeste,pina prinde un tantalache in plasa.ameteste proprietarul pina se lipseste.etc.....

    RăspundețiȘtergere