marți, 29 noiembrie 2011

UNUL DINTRE OAMENII DE ÎNCREDERE AI LUI CARABULEA ŞI-A LUAT LIBER PENTRU...A SE SPÂNZURA


Ioan Viorel Belei (52 ani), director tehnic al SC TransCar SRL din Sibiu, cea mai importantă firmă din cadrul Holdingului Atlassib, patronat de controversatul om de afaceri Ilie Carabulea, a ales să-şi încheie definitiv conturile cu viaţa, spânzurându-se de un copac în pădurea de lângă Veştem. Căsătorit, tată a doi copii, devenit de o lună şi jumătate şi bunic, omul de încredere a lui Carbulea şi-a luat liber, luni, de la serviciu pentru a-şi pune ştreangul de gât, însă nu a lăsat niciun bilet de adio, prin care să-şi motiveze gestul suicidal. El a mers cu autoturismul personal până la locul cu pricina, apoi s-a afundat în pădure, unde şi-a pregătit cu minuţiozitate sfârşitul.

luni, 28 noiembrie 2011

PROFESORE, N-AI VREA SĂ REALIZEZI "CINCINALUL" ÎNAINTE DE TERMEN ȘI SĂ NE LAȘI, PENTRU A NU NE BĂGA ÎN "B" (OALĂ)?




Gaziștii par a nu-și mai regăsi busola, căci încasează goluri și înregistrează înfrângeri pe bandă rulantă. Ultima ispravă a elevilor profesorului de matematică, Cristian Pustai s-a consumat luni seara în fața propriilor suporteri, atunci când lupii negri au fost sfâșiați de lupii galbeni fluierați ca la stână de un arbitru (Teodor Crăciunescu) căruia îi ședea mult mai bine acolo unde îl exilase Vasile Avram (în eșalonul secund!). La fel de vinovat de degrindolada perpetuă a gaziștilor e și Markovic care, atunci când nu-și introduce singur balonul în poartă, îi ajută pe adversari să o facă, și evident, nu în ultimul rând, Pustai. Suporterii alb-negrilor care la finalul partidei cu Petrolul Ploiești i-au cerut acestuia demisia (într-un moment în care alții îl ridicau pe piedestal și decretau că merită titlul de cetățean de onoare) au înțeles că este nevoie de un șoc la echipă, înainte de a fi prea târziu. A sosit clipa ca domn' profesor să încheie cincinalul (de când este antrenor principal al medieșenilor) înainte de termen și să predea altora lecțiile învățate. Pentru că sezonul acesta repetent (la fotbal, evident!) a rămas tocmai el! Iată mai jos şi faza care ar fi putut schimba soarta partidei dacă arbitru asistent ar fi fost…Cristi Nica, precum şi declaraţiile celor doi tehnicieni făcute la conferinţa de presă.

DEPUTATUL PD-L GHEORGHE ROMAN ȘI-A GĂSIT O NOUĂ "JUCĂRIE" : CONTUL DE FACEBOOK!



Continuând să viseze cu ochii deschiși la cea mai înaltă demnitate din Mediaș - aceea de primar, deputatul democrat-liberal Gheorghe Roman încearcă pe toate căile să-și atragă susținători. Considerând că mass-media locală este divizată în ceea ce privește mediatizarea acțiunilor personale, acesta - un mai vechi fan al site-urilor de socializare - și-a creat, zilele acestea, un cont pe facebook. După ce a reușit să "racoleze" aproape 200 de prieteni (primii vizați fiind reprezentanții presei) Roman a purces la a le trimite invitații de participare, în data de 1 Decembrie, la un program folcloric "marcă înregistrată". Este vorba despre solistele de muzică populară, Veta Biriș și Sava Negrean-Brudașcu, aduse, după cum încearcă acesta să sugereze, pe propria cheltuială. Deputatul pare nemulțumit că edilii locali perpetuează de câțiva ani buni același program dedicat Zilei Naționale - discursuri, parade și sarmale (anul acesta numărul lor fiind de 6.000).

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

SEARĂ DE VEGHE PENTRU MARTORELE TĂCUTE, LA SIBIU


Martorele Tăcute sunt siluete roşii ce reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa din cauza violenţei în familie. Vineri seara, la Sibiu, pe Corso (strada Nicolae Bălcescu) fiecare siluetă a avut inscripţionată povestea unui caz din judeţul Sibiu. Conform Institutului de Medicină Legală din Sibiu, 135 de femei agresate de partener au solicitat eliberarea unui certificat medico-legal în 2010. Multe femei îndură însă violenţa în tăcere şi cazurile lor rămân necunoscute până când e prea târziu. A.L.E.G. şi partenerii săi i-au invitat pe sibieni, în Ziua Internațională de Combatere a Violenței Împotriva Femeii, la o seară de veghe pentru martorele tăcute spre a sublinia că violenţa în familie nu e o simplă poveste, că ea poate fi fatală. Cu ajutorul acestora au fost aprinse cel puţin 135 de lumânări, spre a demonstra că, pentru fiecare victimă a violenţei, există cel puţin un om pregătit să facă ceva pentru a stoparea ei.

QUOD ERAT DEMONSTRANDUM LA MEDIAS BLOG AWARDS 2011



Pe lângă faptul că am oricând "capacitatea" de a spune adevărul verde în față, se pare că, de curând, mi-am mai descoprit încă una - aceea de premoniție. Ultima previziune, legată de rezultatele celei de-a treia ediție a Medias Blog Awards, s-a dovedit a fi conform anticipărilor, cu alte cuvinte adică: QUOD ERAT DEMONSTRANDUM! Vineri seara am "căzut" din nou pe locul al doilea, pentru că, an de an primul loc este rezervat celui care își face publicitate la colț de stradă și, în plus, oportunist până în pânzele albe, știe cum să-și apropie "jurații". Eu n-am realizat nici interviuri și nici emisiuni cu vreun "chinez" pentru a-i câștiga bunăvoința. Pentru mine însă nu contează câtuși de puțin acel petec de hârtie care să certifice ceva ce știu toți cei care accesează blogul de față (peste 600 de vizitatori zilnic, respectiv de peste trei ori mai mult decât primul loc și aproape 100 de fani!). Tututor cititorilor fideli vreau să le transmit că aici vor găsi în continuare subiecte tabu, dar și știri pozitive doar în măsura în care evenimentele mediatizate sunt cu un mare impact la public. Oricum e ultima participare la această competiție în care câștigătorii sunt cunoscuți dinainte, o dovadă în plus în sprijinul celor afirmate reprezentând-o faptul că aveam cunoștință despre ierrarhia finală a pseudoconcursului cu 24 de ore înainte de gala finală (pe care am ales să o boicotez), motiv pentru care am și scos din sidebar bannerul dedicat. Oricum în plan local niciun premiu, diplomă sau distincție n-ar fi putut egala prestigiul de care se bucură "Adevărul verde în față" în ochii vizitatorilor precum și ai reprezentanților municipalității. Practic, nu a existat niciun eveniment important din anul 2011 la care blogul de față să nu fi fost cooptat în grupul select al partenerilor media!!!

marți, 22 noiembrie 2011

LA MEDIAȘ PROLIFEREAZĂ FURTURILE DIN BANCOMAT PRIN METODA BLOCĂRII FANTEI


Chiar dacă au la dispoziție imaginile camerelor de supraveghere, polițiștii au apelat, luni, la sprijinul mass-media pentru a stopa o infracțiune care proliferează în ultima vreme în municipiul de pe Târnava Mare. Este vorba de furturile din bancomat bazate pe o metodă ingenioasă - blocarea cu scotch a fantei prin care se eliberează numerarul. Primele astfel de cazuri s-au înregistrat în urmă cu patru luni, timp în care polițiștii au tot încercat - însă fără succes - să pună mâna pe răufăcători. Metoda de devalizare înregistrată deocamdată numai la sucursala din centrul orașului a BRD este cât se poate de simplă. Hoții lipesc cu bandă adezivă, în interior, fanta de eliberare a numerarului, după care așteaptă clienții băncii. Misiunea infractorilor este mult ușurată chiar de către posesorii de carduri care nu realizează că bancomatul le-a eliberat numerarul solicitat (blocat însă din cauza bandei adezive) și pleacă. Hoții revin după ce clientul păgibit părăsește zona, dezlipesc banda și intră în posesia banilor, paguba fiind deja cifrată la câteva mii de lei.

luni, 21 noiembrie 2011

S-A SPÂNZURAT ÎN PĂDURE, DUPĂ O CEARTĂ CU FAMILIA


Un bătrân în vârstă de 69 de ani din Mediaș și-a pus capăt zilelor, după o dispută cu familia. Victima, Ioan Cosma (foto), a plecat de acasă în seara de 12 noiembrie, cu gândul de a încheia definitiv conturile cu viața. Și-a pus ștreangul de gât într-o pădure din apropierea casei, trupul neînsuflețit al sexagenarului fiind descoperit abia duminică la exact o săptămână după ce îi fusese reclamată dispariția.

vineri, 18 noiembrie 2011

DEPUTATUL GHEORGHE ROMAN: “FAC ACTE CARITABILE DIN DIURNA DE PARLAMENTAR”


Suspectat de către foştii angajaţi ai Detaşamentului de Pompieri Mediaş că ar fi beneficiarul fondurilor provenite din vânzarea ilegală de combustibil şi de carburanţi din totalul celor opt tone “evaporate” ca urmare a stingerii unor incendii doar pe…hârtie, Gheorghe Roman a dezminţit vineri, printr-o declaraţie în exclusivitate acordată portalului “Adevarul verde în faţă”, orice implicare a sa în matrapazlâcurile “gestionate” de adjunctul detaşamentului, Gheorghe Noaghiu, anchetat de parchetul militar. “Am decis să-i acţionez în justiţie pe toţi cei care au făcut asemenea afirmaţii, pentru a veni cu probe în acest sens. Nu voi solicita daune ci doar obligaţia de a-şi cere scuze în mod public”, a spus deputatul PD-L Gheorghe Roman. “Recunosc că sunt prieten cu Gheorghe Noaghiu, însă nu am avut nicio contribuţie la numirea acestuia în funcţie şi cu atât mai puţin nu răspund de faptele de orice natură ale acestuia. Tuturor celor care susţin că, deşi nu am nicio firmă, îmi permit, din când în când, să fac gesture caritabile sau umanitare, le dezvălui natura fondurilor: diurna de parlamentar, în cuantum lunar de 2.000 – 2.500 de lei, plus alte indemnizaţii, sume care nu trebuie trecute în declaraţia de avere”, a încheiat parlamentarul sibian.

PUSTAI CREDE CĂ GAZIŞTII POT DEPĂŞI TIMIŞOARA PENTRU A AJUNGE ÎN SEMIFINALELE “CUPEI ROMÎNIEI”


Gaz Metan Mediaş pare a fi fost echipa norocoasă în această ediţie a “Cupei României Timişoreana” la fotbal, având în vedere că poate accede (in premieră sub actuala denumire) în semifinalele competiţiei fără a fi dat piept cu o prim-divizionară. Joi după amiază, sorţii i-au hărăzit echipei-fanion de pe Târnava Mare o altă echipă din eşalonul secund, chiar dacă mult mai galonată, Poli Timişoara. Într-o conferinţă de presă susţinută vineri dimineaţa, antrenorul principal al “alb-negrilor”, Cristi Pustai a declarat că “nu am avut niciun fel de preferinţe în privinţa adversarului, pentru această fază a competiţiei. Tot ce mi-aş fi dorit era să fi jucat pe teren propriu, pentru a evita o deplasare între două etape din Liga I. Altfel, eu cred că putem învinge Timişoara, chiar şi pe terenul acesteia. Cu toate că, practic, e vicecampioana României, echipa de pe Bega nu mai e aceeaşi forţă ca în precedentul sezon”. Pustai a vorbit şi despre următoarea partidă din campionat (cea de luni seara de la ora 19) de la Bucureşti, în compania echipei Rapid. “Ştiu că nu am scos niciun punct în Giuleşti, din confruntările cu Rapid, dar aşa cum am depăşit noi şi alte bariere, cred că de data aceasta vom scoate punct sau puncte. Asta în condiţiile în care aş îndrăzni să spun că e cea mai bună echipă din campionat, iar noi ne confruntăm cu destule probleme de lot: Trtovac, Muth, Zaharia – accidentaţi, respectiv C. Petre şi Markovic – suspendaţi pentru cumul de cartonaşe galbene”. Legat de tensiunile care subzistă în cadrul echipei pentru anumite restanţe salariale ale jucătorilor, Pustai a spus că “acestea sunt pe cale de a fi depăşite, pentru că s-au plătit deja salariile pe luna septembrie şi câte o primă, din banii veniţi de la UEFA”.

miercuri, 16 noiembrie 2011

CINE NU-ȘI PERMITE HOTELUL, POATE STA LA…HOSTELUL DE GHEAŢĂ DE LA BÂLEA LAC !


Dacă turiştii străini s-au săturat cumva să petreacă sărbătorile de iarnă la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, iar cei români n-au suficienţi bani, există o alternativă, începând chiar din acest sezon hibernal. Este vorba de un...hostel de cleştar, mai exact spus de un iglu, fără geamuri şi cu o singură cale de acces. Înăuntru vor trona mai multe paturi de gheaţă, cu ’’lenjerie’’ şi întreg ’’confortul’’. Adelina Grigoriu, reprezentanta de marketing a Hotelului de Gheaţă a declarat miercuri că, deşi o noapte de cazare va costa 150 de lei, deja un grup de 50 de turişti englezi vor petrece vacanţa în camerele ’’frigorifice’’ (deocamdată aflate doar în stadiu de proiect !) ba mai mult decât atât vor celebra aici chiar şi o nuntă.

OVIDIU TELEABĂ – AMENDAT, DAR PĂSTRAT LA GAZ METAN MEDIAŞ


După gafa monumentală din derby-ul cu Asesoft Ploieşti, când antrenorul principal al echipei de baschet masculin Gaz Metan Mediaş, Ovidiu Teleabă a utilizat cinci jucători străini pe parchet, ceea ce a condus la pierderea prin forfait cu scorul de 0-20 a partidei de sâmbătă seara, oficialii clubului-fanion de pe Târnava mare s-au întrunit marţi într-o şedinţă extraordinară, pentru a dispune măsurile care se impun. Deşi mulţi dintre suporterii “alb-negrilor” erau convinşi de ’’mazilirea’’ lui Teleabă, acest lucru nu s-a întâmplat, staff-ul tehnic fiind doar sancţionat cu o amendă drastică. Drept recunoştinţă, miercuri, într-o conferinţă de presă (în fapt un monolog de cinci minute şi jumătate) Teleabă a mulţumit tuturor(conducători, jucători, fani) pentru această decizie care îi permite să continue munca la echipă. Teleabă ar dori însă o modificare a regulamentului pentru că ’’ e nedrept ca o echipă să piardă într-un asemenea context, căci, fac referire la cazul nostru, în cele 5-10 secunde, timp în care am evoluat cu cinci jucători străini în teren nu s-a schimbat cu nimic soarta partidei. Eu acuma sper ca, în partida din următoarea etapă, de la Timişoara să facem cu toţii cel mai bun joc, pentru a ne menţine în fruntea clasamentului’’, a încheiat Teleabă.

marți, 15 noiembrie 2011

PARTICIPANT...DIN INERȚIE LA MEDIAS BLOG AWARDS!


La solicitarea mai multor bloggeri din Mediaş, am decis să particip şi anul acesta la Medias Blog Awards (MBA), chiar dacă personal nu am nicio motivaţie. Cu un blog având o medie zilnică de peste 550 de vizitatori unici (depăşit fiind la nivelul judeţului Sibiu doar de site-urile Tribuna, Turnul Sfatului şi respectiv Nova-TV) nu mai am nevoie de nicio recunoaştere (cea mai importantă venind din partea municipalităţii care a inclus în premieră o pagină personală de pe platforma blogspot în lista selectă a partenerilor media a celor mai importante evenimente din Mediaş!), cu atât mai mult cu cât nici premiile nu sunt pe măsura aşteptărilor. În plus cunoscând faptul că Medias Blog Awards 2011 este un concurs organizat de Dianthus Medias cu sprijinul Centrului de Documentare Gaze Naturale Medias, Blogal Initiative, Dafora Turism, Mediasinfo.ro, Mediaslive.ro, Big Pizza, Contrast Publicitate şi Feri Teglas Blog nu am nicio şansă la primul loc (indiferent de secţiune), acesta fiind acordat “din oficiu”, bloggerilor “abonaţi”, în funcţie de...simpatie! Şi cum eu sunt antipatic multora dintre organizatorii competiţiei (al cărei președinte de juriu e...chinez), rămâne să mă prezint la gala laureaţilor doar spre a veni cu propuneri şi iniţiative pentru succesul viitoarelor ediţii. Că doar n-am să apar pentru...petecul de hârtie, din care să aflu că iar am "căzut" pe locul 2! Orice s-ar spune, adevărata provocare pentru un blogger o reprezintă concursul anual de SuperBlog. În rest e...apă de ploaie!!!

BĂSESCU RÎZÎND PRINTRE FEŢELE BISERICEŞTI I-A ADUS MEDALIA DE AUR UNUI FOTOREPORTER SIBIAN


Fotograful sibian Sebastian Marcovici câștigă, pentru al doilea an consecutiv, unul dintre cele mai prestigioase premii pentru fotografie jurnalistică în România, în cadrul Salonului Național „Fotografia Anului” organizat anual de Asociația Artiștilor Fotografi din România. Dacă în anul 2010 Sebastian Marcovici a câștigat premiul pentru „Fotografia anului” - la secțiunea jurnalism sportiv, anul acesta, fotograful sibian a câștigat Medalia de Aur a Salonului Național, al doilea premiu ca importanță în cel mai prestigios concurs de fotografie din țară. Fotografia câștigătoare a făcut înconjurul lumii, fiind privită de milioane de cititori și îl prezintă pe președintele României, Traian Băsescu, înconjurat de fețe bisericești din toată țara, prezenți la slujba de canonizare a mitropolitului Andrei Șaguna, la Sibiu, în luna octombrie. „Soarta unei fotografii nu o decide un fotojurnalist. El e pregătit și antrenat să surprindă momentele cheie ale unui eveniment. A fost o fracțiune de secundă de care am putut profita, care s-a transformat într-o fotografie de succes”, spune Sebastian Marcovici despre momentul în care a surprins această fotografie. Concursul celei mai prestigioase asociații fotografice din România a fost structurat pe mai multe secțiuni, Fine Art, Fotojurnalism, Modă și glamour, Natură, Nud, Fotografie de nuntă, Peisaj, Portret, Fotografie de publicitate și Sport. Marile premii au fost stabilite în urma a trei runde de jurizare. „Sunt extrem de onorat de această distincție. Este o încununare a eforturilor pe care le depun în fiecare zi pentru a-mi perfecționa tehnica și pentru a surprinde imagini cât mai inedite”, spune Sebastian Marcovici. Toate fotografiile premiate vor fi expuse în cadrul unui salon foto și vor face parte din catalogul anual editat de AAFR. Catalogul va fi lansat anul viitor. În concursul AAFR au fost înscrise peste 1300 de fotografii. Premiile Asociației sunt cele mai importante distincții acordate fotografilor din țară.

duminică, 13 noiembrie 2011

INCENDIAR: IATĂ-L PE CRISTIAN BUD “LEGAT”, LA CLUJ-NAPOCA!




Cristian Bud, fostul şi actualul golgeter al echipei Gaz Metan Mediaş a fost surprins duminică…legat (prin jurământ) de Mihaela, fostă baschetbalistă din Timişoara, pe care a cerut-o de soţie cu un an în urmă, la nunta impresarului său Ana Maria Prodan cu Laurenţiu Reghekampf. Cununia religioasă a fost oficiată la Cluj-Napoca, iar proaspeţilor însurăţei era cât pe ce să li se arate “cartonaşul roşu” de către “centralul” partidei, Popa, pentru că - deşi n-au fluierat - au şuşotit tot timpul în biserică, în timpul slujbei. Naş celor doi le-a fost un alt ex- gazist, Gabriel Mureşan. Mai trebuie spus că Bud a întârziat până și la propria nuntă, pentru că nu a putut scăpa de pressing-ul celor două domnițe care l-au ’’escortat’’ până la altar. Tot ce-i mai rămâne de-acum lui Cristi e să-i pună ’’mingea’’ la...centru Mihaelei, chiar dacă, se știe, el preferă golul şi nu...plinul! Îi mai plac goale (să lase)...doar sticle și pahare! Casă de piatră, Cristi, chiar dacă poate nu se asortează cu limuzina ta cea albă!

PROSTIE SAU "HOȚIE" A ANTRENORULUI DE BASCHET DE LA GAZ METAN MEDIAȘ?


Lider merituos al Diviziei Naționale de baschet masculin, cu maxim de puncte, echipa Gaz Metan Mediaș a fost învinsă sâmbătă seara, în fața propriilor suporteri de către...antrenorul principal al "alb-negrilor", Ovidiu Teleabă (foto). În min. 7, acesta avea pe parchet în cinci-ul de bază doar jucători străini, lucru interzis de regulament. Delegația oaspeților, Asesoft Ploiești, a sesizat imediat acest lucru arbitrilor care, deși aveau obligația de a opri imediat partida, aceștia au decis să o continue din respect pentru spectatori și telespectatori (având în vedere că partida a fost televizată). Conform regulamentului, gaziștii vor pierde meciul la masa verde, cu scorul de 0-20 și, fiind forfait, nu vor primi niciun punct în clasament. În timp ce unii dintre fani l-au acuzat pe Ovidiu Teleabă de...prostie, alții nu s-au sfiit să susțină că, de fapt, a fost vorba de "hoție" din partea acestuia. În târg se vorbește de o conspirație a fostului "secund" de profesie al medieșenilor, care ar fi fost ofertat de către magnatul Sebastian Ghiță, tocmai finanțatorul echipei prahovene, nemulțumit, se pare, de modul în care a gândit reconstrucția acesteia, actualul antrenor, Arnautovic.

vineri, 11 noiembrie 2011

FIECARE CARTE VIE DE LA MEDIAŞ - ’’LECTURATĂ’’ DE NICI PATRU CITITORI



În ediţia din anul acesta a Bibliotecii Vii organizată în perioada 8-10 noiembrie 2011 în holul mare al Primăriei Mediaş, doar 150 de cititori şi-au luat permis şi au intrat în universul cărţilor vii. Aceştia au avut ocazia să stea faţă în faţă cu oameni din diferite categorii socio-profesionale de la scriitori şi artişti, la medici, jurnalişti si poliţişti. Cele 44 de cărţi vii prezente au fost deschise pentru dialog, iar astfel cititorii au putut descoperi întâmplări reale, poveşti de viaţă interesante, secrete şi picanterii. Au fost chiar şi “best-seller-uri” cele “întruchipate” de Teodor Neamţu, primarul municipiului de pe Târnava Mare, de Emil Mureşan (foto 1), singurul medieşean intrat în “Cartea Recordurilor” cu tablourile sale realizate din pânză de păianjen sau de Cristina Daniela Pustai, soţia antrenorului echipei locale de fotbal, coordonatoarea unui proiect naţional. Biblioteca Vie s-a aflat anul acesta la a treia ediţie în Mediaş, iar vizitatorii s-au declarat foarte mulţumiţi de acest concept inovator, chiar dacă media lecturilor a fost de nici patru cititori pentru fiecare carte vie, dintr-un maxim posibil de 18!!!

marți, 8 noiembrie 2011

GAZIŞTII RĂMÎN FĂRĂ VICTORIE ÎN FAŢA VASLUIENILOR, PENTRU CĂ AU MARCAT ÎN AMBELE PORŢI



Etapă cu ghinion – şi nu prea – pentru elevii lui Cristian Pustai care luni seara au tras cortina peste cea de-a XIII-a etapă a Ligii I. Din păcate “alb-negri” rămân fără victorie pe scena eşalonului de elită al fotbalului românesc în faţa “plăieşilor” din Vaslui, la finalul partidei consemnându-se o remiză (scor 1-1) care, într-un fel, a dezavantajat oaspeţii. Profesorul de matematică a început partida cu “cea mai valoroasă echipă din Liga I”, potrivit afirmaţiilor lui Cristian Pustai, cu o formulă ce a surprins pe toată lumea. Astfel, la startul întâlnirii nu s-au regăsit pe teren titulari aproape incontestabili (C. Petre, Bawab, Bud, Breveeld), primii trei jucători intrând abia pe parcursul celui de-al doilea “act”. Startegia antrenorului principal al gaziştilor de a-i obosi pe moldoveni în prima repriză, până când va intra pe teren şi “artileria grea”, a fost pe punctul de a da roade. S-a opus însă chiar propriul “elev” Zarko Markovic, care în ultimul minut a marcat un autogol imparabil, cu ristul interior, sub bara transversală. Din capul locului trebuie însă spus că gaziştii n-au jucat nimic în partida de luni seara, în faţa a doar vreo mie de spectatori, primul care a remarcat acest lucru (la conferinţa de presă) fiind sibianul Viorel Hizo, antrenorul oaspeţilor. “Dulăul” a acuzat pe toată lumea (arbitrajul, banca tehnică şi de rezerve) pentru faptul că echipa sa a obţinut doar un singur punct într-o partidă în care vasluienii au ratat cu nemiluita. Adevărul e că maniera “originală” de arbitraj a craioveanului Sebastian Colţescu, care a acordat 12 cartonaşe galbene şi unul roşu, a nemulţumit ambele tabere, chiar dacă meciul a fost unul destul de încrâncenat. Iată mai jos golul egalizator precum şi declaraţiile celor doi “tehnicieni” sustinute la conferinţa de presă.

CĂRŢILE VII SE DESCHID DIN NOU LA MEDIAŞ


Pentru trei zile (de marţi şi până joi) cea de-a treia ediţie a “Bibliotecii Vii” îşi deschide porţile pentru medieşeni. Astfel, în intervalul orar 16.00-20.00, un număr de 45 de cărţi aşteaptă în “rafturi” (în holul primăriei) să fie deschise şi lecturate. Printre cărţile vii se numără artişti, campioni olimpici, medici, jurnalisti, persoane cu dizabilităţi, politicieni, colecţionari, voluntari şi multe alte persoane cu poveşti de viaţă interesante. Asfel, toţi medieşenii interesaţi de eveniment, au posibilitatea de a intra în dialog cu cărţile, de a le cunoaşte poveştile şi de a demonta eventualele mituri. “Biblioteca Vie” îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi să stimuleze dialogul între oameni şi ea funcţionează ca o bibliotecă obişnuită (cititorii putând să “împrumute” cărţi, pentru un interval de maxim 40 de minute), singura diferenţă fiind aceea că tomurile sunt fiinţe umane cu care se poate intra în dialog. În calitate de partener media “Adevărul verde în faţă” vă va ţine la curent cu acest subiect.

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

BANII – “MIZA” CONFERINŢELOR DE PRESĂ SUSŢINUTE DE PARLAMENTARII MEDIEŞENI


Cei doi parlamentari din Mediaş, care reprezintă judeţul Sibiu în legislativul de la Bucureşti, au susţinut, la interval de o zi, conferinţe de presă în care tema predilectă a discuţiilor au constituit-o banii. E vorba însă de proprii bani: cei ai deputatului PD-L Gheorghe Roman şi cei ai senatorului PSD Viorel Arcaş. Aşa cum îi este obiceiul, deputatul “portocaliu” a strâns, vineri, toată mass-media existentă în municipiul de pe Târnava Mare doar pentru a anunţa un gest umanitar: donarea sumei de 1.000 de euro pentru micuţul Albert Marcu (foto) din Aţel, care suferă de atrezie de esofag. Pentru respectiva afecţiune bebeluşul de numai două luni care are nevoie de 25.000 de euro în vederea unei intervenţii chirurgicale în Germania. De menţionat că, înainte cu doar câteva zile, un alt medieşean a donat pentru acelaşi caz suma de 5.000 de euro însă a ţinut să rămână anonim. Sâmbătă un alt “incident” legat de bani. Senatorul social-democrat care se pare că este spaima şoselelor (potrivit declaraţiilor sale a primit mai multe amenzi la regimul circulaţiei) s-a arătat indignat de faptul că respectivele amenzi nu mai pot fi plătite decât în localitatea de domiciliu, pentru a putea beneficia de reducerea cu 50 la sută a cuantumului acestora (video).

vineri, 4 noiembrie 2011

ŢIGANII DIN MEDIAŞ S-AU RUPT ÎN FIGURI PENTRU 1.200 DE SARMALE ŞI DOUĂ OI




Peste 500 de reprezentanţi ai etniei rromilor au fost prezenţi vineri după amiază în hangarul fostei şcoli de aviaţie din Mediaş pentru a participa la cea de-a IV-a ediţie a ’’Balului romilor’’. Ţiganii de condiţie socială modestă ai municipiului de pe Târnava Mare s-au rupt în figuri pentru cele 1.200 de sarmale şi două oi (transformate în tocăniţă la ceaun) pe care edilii oraşului le-au pus la ’’bătaie’’. De faţă a fost şi reprezentantul rromilor de la ’’judeţ’’ care le-a promis ’’supuşilor’’ că anul viitor, pe 8 aprilie, vor sărbători în premieră ziua acestora la Mediaş, şi nu ca până acum, la Sibiu. Iată mai jos şi un crâmpei din partea ’’artistică’’ a evenimentului (pentru că a existat şi foarte multă...ţigănie !)

marți, 1 noiembrie 2011

RECENZOR ÎN FAŢA UNEI PROPUNERI “INDECENTE”: NUMĂRAREA FIRELOR DE PĂR!


Am ţinut cu tot dinadinsul să iau parte (în calitate de recenzor) la primul Recensământ European (2011) şi am reuşit acest lucru pe ultima “sută de metri”, după ce foarte mulţi dintre cei “aleşi” au renunţat din cauza volumul mare de muncă impus de completarea formularelor extrem de stufoase. Am avut de recenzat peste 100 de clădiri şi de familii din sectoare cuprinzând cele mai variate segmente socio-profesionale, începând cu apartamente de pensionari, familii “elitiste” şi încheind cu “paria” oraşului “încartiruită” într-una din zonele crepusculare ale Mediaşului. Nu voi încălca principiul confidenţialităţii datelor, însă ca jurnalist nu mă pot abţine să nu “divulg” câteva dintre situaţiile cu care m-am confruntat, unele dintre ele hilare, altele dimpotrivă. De asemenea aş vrea să remarc şi câteva poveşti de viaţă care mi-au fost relatate pe larg de către respondenţii la interviurile de la recensământul încheiat luni, la miezul nopţii. Despre faptul că am fost “sechestrat” de către un pensionar din cauza unui funcţionar distrat de la primărie care mi-a înmânat un alt act de identitate am relatat zilele trecute. Am avut parte însă şi de o altă situaţie neprevăzută. Aflat în apartamentul unei doctoriţe (care nu a fost niciodată căsătorită!) unde m-a prins ora 20, am fost solicitat să rămân peste noapte la aceasta, pentru a continua recenzarea. Propunerea “indecentă” venită din partea amfitrioanei viza numărarea firelor de păr (ar fi urmat să stabilim împreună dacă era vorba de părul de pe cap, de la subbraţ sau pubian). Am fost ameninţat – pentru solicitarea “nelegală” a CNP-ului – atacat de câini comunitari şi pus la punct pentru “îndrăzneala” de a insista asupra obligativităţii de recenzare în faţa refuzului categoric al unor indivizi deloc “tuciurii”. Am fost însă şi impresionat de câteva dintre poveştile de viaţă relatate de persoane care au văzut în recenzor cel mai potrivit confesor: şefă de promoţie la universitatea clujeană nevoită să lucreze într-o parfumerie; absolvente de facultate cu profil economic (la Iaşi) care au ales să se îmbarce pe vase de croazieră pentru un venit decent; minori crescuţi de rude, care nu şi-au mai văzut de câţiva ani părinţii, aflaţi în detenţie în Germania; tânără cu doi copii, plecată în Italia pentru a spăla ruşinea pricinuită de soţul său (patron de discotecă în mediul rural) acuzat că a întreţinut relaţii sexuale, pe masa de biliard, cu o minoră în vârstă de 13 ani şi jumătate. Una peste alta, apreciez că recensământul abia încheiat nu va avea nici pe departe acurateţea pe care au anticipat-o autorităţile, situaţiile ambigue şi realitatea din teren demonstrând că sistemul practicat în ţările de peste ocean cu recenzări on-line sau remiterea formularelor pentru completare la domiciliul respondenţilor, este cu mult mai aproape de adevăr!