marți, 30 august 2011

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM AL EUROPEI CENTRALE DE LA MEDIAȘ VA FI DESCHIS DE 10 PRĂJINI!


Luni, 5 septembrie la ora 16, în Piaţa Primăriei Mediaş se va spune MOTOR – Festivalului Internaţional de Film. Fanfara 10 Prăjini va deschide evenimentul cu un concert de zile mari, spun organizatorii. Va urma Claudiu Bleonţ cu un spectacol de stand –up comedy, iar seara se va încheia cu proiecţia în aer liber a filmului cu „Mahler la Psihiatru“!
Crăciun Ivancea, clarinetist şi dirijor al Fanfarei 10 Prăjini, este considerat „gardianul” muzici transmise din generaţie în generaţie şi care face legătura artistică dintre tineri şi bătrâni. În această formaţie, toate generaţiile sunt prezenți bătrânii care interpretează dansuri tradiţionale (hora, sârba brâul), dar şi tinerii, care preferă ritmuri moderne şi au introdus în repertoriul clasic al trupei piese importate din cinematografia indiană, europeană ("Underground") şi chiar din muzica americană.
Claudiu Bleonţ va prezenta spectacolul Novecento sau Legenda pianistului. Spectacolul este realizat de către regizoarea Andra Negulescu. Acţiunea se desfăşoară într-un decor minimalist, avându-l ca pilon pe Claudiu Bleonţ, care reuşeşete, cu măiestrie, să interpreteze toate rolurile personajelor, încercând să întrupeze fantastica poveste a celui mai mare cântăreţ de jazz din lume, pianistul Danny Boodmann TD Lemon (Novecento). Acesta îşi petrece întreaga viaţă la bordul vaporului de croazieră „Virginian”.
Spectacolul este astfel făcut, încât să poată induce, prin intermediul jocului şi al rostirii actorului, imaginea oceanului albastru, a vaporului alb, pe Novecento cântând la pianul negru, lucios, războiul gri, dinamita roşie... Imaginile se succed filmic în mintea spectatorului. Fiecare se poate regăsi în gândurile, temerile sau revelaţiile lui Novecento. Se transmite publicului ideea că nu este neapărat necesar să trăieşti într-o lume imensă pentru a fi genial, ci trebuie doar să faci ceea ce ştii mai bine, evitând şabloanele şi falsele valori, care, adeseori, devin, pentru cei mai mulţi dintre noi, modele de urmat.
Seara se va încheia cu proiecţia filmului „Cu Mahler la psihiatru“ – Germania, 2010. Aventura Almei Mahler cu tânărul arhitect Walter Gropius provoacă o dramă conjugală care îl va sili pe soţul acesteia, Gustav Mahler, să apeleze la ajutorul lui Sigmund Freud.
Gustav Mahler a fost compozitor, dirijor și director al Operei de Stat din Viena în perioada 1897 – 1907. Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Freud este considerat a fi părintele psihanalizei, iar lucrările sale introduc noțiuni precum inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor. Iată, alăturat și desfășurarea întregului festival pe locații și repere orare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu