vineri, 8 octombrie 2010

RROMII CARE NU-SI POT RIDICA PALATE...LE PRIMESC DE LA STAT!





N-am fost niciodată un xenofob, ba dimpotrivă am militat întotdeauna pentru toleranţă. Tocmai de aceea nu mi-am făcut prieteni după culoarea pielii, ori după limba fiecăruia, chiar de lemn fiind aceasta. Dar a fi tolerant faţă de etnia rromă, înseamnă, cu toată diplomaţia, a fi rupt de realitate. Departe de mine gândul de a instiga la ură de rasă. E loc sub soare pentru oricine cu toate că, la răcoare, le-ar prinde unora, mult mai bine. Una peste alta, să spunem că sunt doar deranjat de faptul că oameni care nu fac altceva în viaţa lor decât copii, sunt ţinuţi în braţe de Uniunea Europeană. Se invocă drepturile minorităţilor şi aşa, treptat-treptat, apar excesele. Unii vor o autonomie, alţii mai modeşti doar ajutoare sociale şi locuinţe. Iar asta fără a face ceva concret în ţărişoara asta, în afară de…scandal. Fac maghiarii scandal, hop cu ei la putere. Se agită şi urlă rromii, le închidem gura cu palate. Asta doar în cazul în care nu şi le pot ridica singuri. Cu toate că, să spunem lucrurilor pe nume, în întreaga lor istorie aceştia nu s-au simţit bine decât în cort. Aşa se întâmplă şi la Agnita, acolo unde 41 de ţigani din oraş (inclusiv satele Coveş şi Ruja) se vor muta de azi, 8 octombrie, în casă nouă. E vorba de nişte mici “palate”, opt la număr (foto) ridicate de Uniunea Europeană care a cheltuit pentru respectivul proiect aproape 220.000 de euro. Primarul oraşului, Radu Marius Curcean se amăgeşte (şi ne amăgeşte!) că “de astăzi înainte cei 27 de copii din totalul celor 41 persoane beneficiare ale locuinţelor vor putea să-şi facă temele şi să se ducă la şcoală, iar adulţii să meargă la serviciu”. Edilul-şef de Agnita susţine însă că au şi rromii obligaţiile lor, dacă nu vor să ajungă sub cerul liber: să nu înregistreze mai mult de trei facturi restante la utilităţi, ori datorii cumulate care să depăşească 2.000 de lei, iar elevii care locuiesc în noile case să nu aibă mai mult de 20 de absenţe nemotivate pe semestru. Aşa că, trai neneacă pe vătrai până se acumulează datorii de peste 2.000 lei. Iar după aceea…pas să-i mai poată urni cineva din locuinţele oferite gratuit de stat. Nu de alta, dar se vor plânge imediat la…Coana Europă!

4 comentarii:

  1. nu te cred cnd spui ca ai prieteni, fara vreun criteriu anume. daca aveai un prieten rom, stiai ca nu toti sunt la fel. din pacate, prin ceea ce vorbesti, te referi la intraga etnie a romilor, fara a face diferenta intre cei care poate ca sunt cum ii prezinti si vor face ce le prezici, si cei care chiar muncesc si isi castiga existenta normal, incercand sa duca o viata cat mai decenta, din privinta tutror perceptelor sociale pe care le poate avea in vedere un stat de drept. pacat, prin asemena iesiri si afirmatii, ne faceti si pe ceilalti sa ne schimbam, poate modul de viata si felul de a gandi. Apropo, prin cercul social prin care te invarti, ai vazut vreodata un rom cu scoala si loc de munca? daca nu, inseamna ca nu te invarti unde trebuie. sa stii ca suntem destui care pot fi si altfel, si ne ingrijoreaza asemnea afirmatii, cu referire directa la intreaga populatie roma.

    RăspundețiȘtergere
  2. Faptul ca ti-am admis comentariul (desi nu ai fi meritat pentru ca nu ti-ai dezvaluit identitatea) dovedeste ca sunt deschis oricand la dialog. Cei din etnia rroma (apropo, invata te rog sa te exprimi corect), care sunt altfel decat cred eu, pot fi numarati pe degetele unei singure maini. Un Madalin Voicu spre exemplu e doar exceptia care confirma regula!!! Si inca un amanunt nesemnificativ:in toate articolele scrise in presa centrala (Libertatea, Cancan) i-am luat apararea sibianului rrom Mailat pentru crima de care a fost acuzat in Italia, si pe care nici acum nu cred ca a comis-o el!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felix-Emanuel COSTACHE8 octombrie 2010 la 17:17

    Ion,

    Trebuie sa admit ca primul lucru care mi-a atras atentia in blogul tau este mesajul radicalo-maneloid (ADEVARUL VERDE-N FATA, etc.). Insa altceva vreau sa subliniez :

    - sa ti se para rupt de realitate sa fii tolerant fata de romi, gay, oameni cu abilitati speciale, musulmani, refugiati, etc. ... inseamna de fapt ca risti sa te departezi tu de realitatea actuala, formata printre altele si din migratie economica, mobilitate academica sau medii de lucru interculturale!

    - romi se scrie un un singur r si ... tu esti de fapt cel care se exprima incorect in scris (Vezi cuvaintele rrom minijurnal);

    - Madalin Voicu poate e singurul rom care ti-a atras simpatia pentru ca e singurul meu co-etnic pe care ai avut ocazia sa il vezi mai des in aparitiile sale publice; mai sunt multi la fel de mishto, incearca doar sa iti largesti orizonturile!

    - este adevarat, multi dintre noi (cetateni romani majoritari sau minoritari) mai avem mult de lucru pana sa ne civilizam; toleranta redusa de care dam dovada e un indicator care ne arata cat de lung e drumul pe care il avem de parcurs!

    Sa ai noroc si spor!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Felix-Stiu ca astfel de discutii sunt extrem de sensibile, pot genera polemici si...degenera chiar in violente. Dar pentru ca sunt un pacifist te invit peste un an sa facem impreuna o descindere la Agnita, pentru a vedea la fata locului cum arata cele opt "palate" primite azi de rromi. Sau romi, asa cum iti place sa le spui co-nationalilor tai. Numai bine!!!

    RăspundețiȘtergere