marți, 26 octombrie 2010

CADRELE DIDACTICE DIN JUDETUL SIBIU, INDEMNATE SA PREDEA LA CLASA LECTIA GREVISTEI FOAMEI


Tocmai am primit din partea unui cadru didactic din Sibiu, Maria Popa, învăţătoare la Şcoala Generală nr. 8, un apel adresat tuturor colegilor săi din judeţ legat de cazul învăţătoarei Cristina Irina Anghel (foto) în vârstă de 51 ani din Caracal, care face greva foamei – din ultima decadă a lunii august – în speranţa satisfacerii revendicărilor legate de salarizarea cadrelor didactice. În urmă cu doi ani femeia a mai stat în greva foamei 36 de zile pentru a obţine punerea în aplicare a unei hotarâri judecătoreşti favorabile acesteia. Acum, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha a pus în circulaţie o scrisoare prin care îi îndeamnă pe reprezentanţii întregii bresle să “predea la clasă lecţia CRISTINA IRINA ANGHEL”, respectiv să scrie preşedinţiei pentru rezolvarea cererilor învăţătoarei în cauză. Iată mai jos scrisoarea, aşa cum a fost ea concepută şi circulă în aceste zile în judeţul Sibiu:
CRISTINA IRINA ANGHEL
NU ESTE DOAR UN OM ŞI UN ÎNVĂŢĂTOR, ESTE O LECŢIE

SĂ PREDĂM LA CLASĂ LECŢIA ,, CRISTINA IRINA ANGHEL”

SĂ ÎNDEMNĂM ELEVII ŞI STUDENŢII SĂ SCRIE PREŞEDINŢIEI PENTRU REZOLVAREA CERERILOR ÎNVĂŢĂTOAREI CRISTINA IRINA ANGHEL

Stimate Colege şi Stimaţi Colegi Educatoare, Învăţători şi Profesori,
Nimic din ceea ce am face nu se va ridica la nivelul lecţiei de demnitate pe care îl dă tuturor colega Cristina Irina Anghel aflată în greva foamei de peste 56 zile.
Până ca sindicatele să parcurgă etapele legale pentru a se putea intra în grevă generală (nici nu îmi închipui că nu pregătesc aşa ceva), nu ne rămâne decât să facem ceea ce ne dictează fiecăruia conştiinţa în ajutorul Doamnei Învăţătoare Cristina Irina Anghel dar şi pentru realizarea revendicărilor noastre de a fi luate măsuri care să facă România un stat centrat pe viaţa cetăţenilor săi şi pe lege.
Legea educaţiei şi fişa postului ne obligă să educăm copiii, elevii şi studenţii în a-şi asuma un sistem de valori care sunt necesare pentru participarea cetăţenească activă în societate, în spiritul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, al demnităţii şi al toleranţei; cultivarea sensibilităţii faţă de problematica umană, faţă de valorile moral-civice (aşa apar în chiar legea educaţiei ca ideal educaţional al şcolii româneşti şi finalitate principală a educaţiei).
În ţările cu educaţie cetăţenească dezvoltată este o practică trimiterea de scrisori pentru a sensibiliza şi convinge autorităţile să îndrepte anumite situaţii.
În activităţile şi lecţiile de educaţie civică, dirigenţie etc din zilele următoare prezentaţi-le copiilor, elevilor şi studenţilor cazul în care un om (Cristina Irina Anghel) recurge la supremul gest în slujba respectării legalităţii şi a dreptăţii.
Întrebaţi-i dacă în sprijinul şi pentru salvarea vieţii acestei Învăţătoare sunt gata să scrie un mesaj pe adresa Preşedintelui României în speranţa că primirea a sute de mii de scrisori îl vor determina să intervină pentru respectarea legalităţii şi salvarea vieţii acestui om.
Expediaţi scrisoarea fiecăruia în plic separat pe adresa: Palatul Cotroceni, Bulevardul Geniului nr. 1-3, Sector 6 – Bucuresti, Cod postal 060116
Pentru dezvoltarea competenţelor digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei (una dintre cele 8 competenţe-cheie pe care legea ne cere să o formăm), puteţi să trimiteţi mesajul fiecărui elev şi la adresa procetatean@presidency.ro
Avem datoria morală şi legală de a forma oameni din tânăra generaţie şi ar fi o inabilitate pedagogică dacă nu am exploata această oportunitate dată de cazul Anghel. Prea rare exemple contemporane putem să aducem la clasă care să contrazică percepţia că societatea românească reacţionează mai degrabă vegetal decât uman în faţa nedreptăţii. Cristina Irina Anghel nu este doar un om şi un învăţător, este o lecţie".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu